divendres, 2 de desembre del 2016

Jurament dels Horacis




El jurament dels Horacis (en francès Le Serment des Horaces) és una obra de Jacques-Louis David realitzada el 1784, uns anys abans de la Revolució Francesa. El quadre fa 330 x 425 cm i es conserva al Museu del Louvre. Se'l considera el paradigma de la pintura neoclàssica. La pintura representa la «salutació romana», amb el braç estès i el palmell cap avall.
L'èxit de l'obra va incrementar la fama del seu autor, i li va permetre mantenir els seus propis estudiants. El tema de l'obra és el compliment del deure per damunt de qualsevol sentiment personal.

Personatges que surten al quadre:

Pare Horaci

És el personatge central i el que realitza l'acció principal tot prenent el jurament als seus fills, mentre sosté les tres espases amb les seves mans, i obligant-los al compliment del deure amb la pàtria.

Tres germans Horaci

A la pintura els tres germans se situen a l'esquerra, i en els moments abans de la batalla expressen la seva lleialtat i solidaritat amb Roma, amb tot el suport per part del pare.

Encàrrec:

El quadre va ser un encàrrec del rei Lluís XVI de França fet el 1784. L'any 1785, el va exposar per primera vegada al seu estudi de Roma; sacerdots, cardenals, prínceps i princeses van acudir a veure l'increïble treball de David.