dimecres, 17 de desembre del 2014

LLIBRERIA L'ODISSEA

(Botiga l'Odissea)

L'ODISSEA D'ULISSES: 

Ulisses, el protagonista de “L’Odissea”, va haver de marxar cap a la guerra de Troia, deixant la seva dona i el seu fill recent nascut. Anàven passant els anys i Ulisses no tornava, pe això, Telèmac, el fill d’Ulisses, al complir la majoria d’edad decidí anar a buscar el seu pare. Telèmac parla amb Menelau i decideix dir-li que és fill de l’heroi Ulisses, també li va explicar el seu objectiu, el perquè havia anat fins allà, per aconseguir alguna notícia del seu pare.

La informació que li van donar era que el seu pare estava retingut al palau de la deessa Calipso. En sentir això, Telèmac decideix embarcar al costat dels seus homes per anar en busca del seu pare. La deessa Capliso estava enamorada d’Ulisses, al qual el tenia retingut amb ella feia ja 8 anys. Li va prometre una vida d'immortalitat i bona sort, però Ulisses no va voler res d'això així que la seva única forma de desfogarse era plorant dia rere dia. Fins que Atena, va convèncer a Zeus perquè Calipso l’ alliberés i així va aconseguir el seu propòsit .Tot seguit Zeus va decidir enviar a Hermes perquè avisés Calipso que deixés lliure a Ulisses. Calipso accedeix a deixar-lo lliure però amb la condició que abans de marxar havien de tenir relacions sexuals.Al matí següent, Ulisses, marxa sol en una barca. Quan Ulisses ja es trobava mar endins, la deessa Calipso amb el seu trident va remoure el mar i va fer bufar vents huracanats.
A això també se suma la venjança de Posidó, dic venjança ja que en un episodi, el qual explicarem més endavant, Ulisses va deixar cec a un Cíclop, fill de Posidó, i per això el déu es venja fent-lo naufragar. Després de tota aquest malson, Ulisses arriba a les ribes de la terra dels Feacis. Atena va visitar a Nausica, filla d'Alcínous, a la qual li va encarregar que fos a la recerca d'Ulisses. Així ho va fer i quan el va rescatar es va enamorar d'ell. El va portar al palau, on Ulisses va gaudir d'un banquet al costat de la gent que estava competint en uns jocs, en els quals l'animaren a participar, però ell no va acceptar. Després va parlar amb el rei Alcinous i ell li proposa casar-se amb la seva filla però una vegada més rebutja la proposta. Ulisses va decidir explicar-li tota la seva travessia de Troia fins a la illa dels Feacis. Li diu que després d'abandonar la ciutat deTroia va navegar cap a la regió dels Cíclops. Allà van ser capturats pel Ciclop Polifem; s'endinsen en la seva cova sense saber que el seu menjar preferit eren els humans. Ulisses va aconseguir emborratxar-lo, un cop adormit, li va clavar una estaca a l'ull deixant-lo cec, acte que ja li havia revelat un oracle al Cíclop. Així va aconseguir fugir amb els seus.

També van visitar el déu Èol el qual afavoreix Ulisses i la seva tripulació, amb un vent favorable i amb un odre ple de vents tempestuosos, però la tripulació no va poder evitar la curiositat i van decidir obrir-lo i a l’ alliberar tots els vents van ser enviats al costat oposat al que volien dirigir-se. Van desembarcar a la terra dels Lestrígons, els quals eren caníbals i van devorar a diversos companys d'Ulisses. Els que van aconseguir sobreviure van arribar a la terra habitada per la deessa Circe, la qual va convertir als companys d'Ulisses en animals, i perquè a Ulisses no li passés el mateix, el déu Hermes, li va donar una herba que el va fer immune a l’encantament. En presenciar la deessa com que no era eficaç el seu encanteri davant Ulisses, es va enamorar d'ell. Van romandre amb la deessa un any, fins que Ulisses va partir de nou amb els seus cap a Ítaca, però van seguir abans el consell de la deessa que era que es dirigís al vident Tiresias per trobar el camí segur de retorn cap a casa, per això va haver de baixar al món dels morts, en el qual es va creuar amb una infinitat d'ànimes. 

Després de baixar al regne d'Hades, va retornar la travessia cap a Ítaca, suportant les estratègies de les Sirenes, gesta que va aconseguir guanyar gràcies a les advertències de Circe, la qual li va dir que aquestes belles dones quan veien passar un vaixell, seduien als navegants amb bonics cants, els quals els atreien cap a elles, per matar-los. Així que Ulisses va ordenar a la seva tripulació que el lliguessin fortament al pal del seu vaixell ja que volia escoltar l’encantador cant de les sirenes però va ordenar als seus companys que es tapessin les orelles i per més que ell va demanar que el deixessin anar, no li van fer cas. I així van aconseguir no caure en el parany de les boniques assassines del mar. 
Després van haver de competir amb el remolí de Caribdis i enfrontar-se al monstre de sis caps, Escila, de la qual es pogué escapar. Més tard, van arribar a l'illa on el déu Apol·lo tenia cura del seu bestiar. Ulisses els va ordenar als seus homes que no havien de matar cap animal però es va adormir i en despertar es va trobar amb la desobediència dels seus homes, per això, Apol·lo els va enviar, una horrible tempesta, de la qual l'únic supervivent va ser Ulisses. Alcinous consternat pel relat decidí deixar-li un vaixell perquè pogués tornar a casa. Finalment, arribà a Ítaca disfressat de captaire gràcies a la màgia d’Atena. Allà es trobà amb Eumeu, amb el qual parlà una bona estona, li explicà l'arrogància dels pretendents de Penèlope i la fidelitat irrefutable d'ella. Mentrestant, Atena es va encarregar de dir a Telèmac que anés a la casa del pastor Eumeu. Quan arribà, Eumeu el rebé amb entusiasme i els deixà sols ja que havia de marxar a la ciutat. Ulisses es va treure la disfressa i els dos van començar a plorar sense parar. Ulisses li va dir que ningú hauria de saber que el captaire era ell, ni tan sols la pròpia Penélope. Arriba Ulisses al palau, ocult després de la seva disfressa i ningú li reconeix excepte el seu gos Argos i Euriclea, a la qual li fa prometre que no dirà res a Penélope. Penélope, que sabia de la presència d'aquell captaire a palau, va voler parlar amb ell, ja que havia arribat a les seves orelles que el seu marit havia recorregut un munt de llocs i volia saber si per causalitat ell sabia alguna cosa d'Ulisses, també li va explicar la manera de la qual va haver de fugir dels seus pretendents; decidí que en acabar de teixir una mortalla escolliria el nou marit, però ella teixia de dia i desteixir de nit, així va aconseguir guanyar temp fins que els seus servents van treure a la llum l'engany.
A continuació Penèlope va decidir inventar una competició, de manera que el guanyador seria el seu marit. Aquest i Telèmac maten els pretendents i a les serventes traïdores. Després d'això, Ulisses es descobreix davant Penélope, qui no cessa de plorar al veure’l. La deessa Atena perllonga la retrobada dels enamorats i per última vegada ajuda a Ulisses per lluitar contra els parents dels pretendents, que es trobaven assedegats de venjança.